Hogyan válasszunk megfelelő vadkamerát

Ekkor posztolva: máj 5, 2018

Kategóriák: Cikkek

Az ügyfeleink egyik leggyakoribb kérdése az, hogy válasszam ki a megfelelő vadkamerát. A vadkameráknak több kritériuma van, mely szerint dönthetünk. Az ár lényeges, viszont sokszor megtéveszthető. A felesleges pénz kidobás érdekében, az alábbi cikkben segítünk, mire összpontosítson és melyek azok a tényezők, melyekről nem szabad megfeledkezni.

Az egyes készülékek paraméterei némely esetben nagyban eltérnek egymástól, néha viszont azonosak. A legtöbb márka specifikus tulajdonságokkal bír, ill. Kiegészítőkkel, melyeknek köszönhetően vadkameráik különböznek a többitől.

MIRE FOGJA HASZNÁLNI A VADKAMERÁT?

Az első fontos szempont, melyet szükséges tudni, mire szeretné a vadkamerát használni. Más prioritásai lesznek egy vadásznak és másak egy vállalkozónak, aki zsúfolt üzletét kívánja megvédeni. Bizonyára más dolgokat fog figyelembe venni. A természet megfigyeléséhez a legfontosabb az ütő álló konstrukció, jó minőségű videó felvétel és fényképek, kevésbé viszont a GSM funkció. Az üzlet esetében fontos a vadkamera könnyű elrejtésének lehetősége, esetleg az SMS segítségével történő irányítás és a láthatatlan megvilágítás.

MEGVILÁGÍTÁS

A vadkamerák alap tulajdonsága a láthatatlan megvilágítás funkciója. A legtöbb vadkamera rendelkezik láthatatlan megvilágítással 940 nm távolságban, mely az állatok és emberek számára nem látható, tehát megfelelő választás a vadkamera elrejtésének igénye esetén. A másik lehetőség a 850 nm távolságú megvilágítás, mely jobb minőségű felvételeket, viszont látható és így stresszelheti a vadat. A látó távolság is különbözik: a 850 nm 20 m-en belül hatásos, a 940 nm távolságú megvilágítás ideális rövidebb távolságokra – maximum 12 m.

A FÉNYKÉPEK ÉS VIDEÓK FELBONTÁSA

Mivel a technológia állandóan fejlődik, ma már természetes a Full HD videó felvételek felbontása és a fényképek 20 Mpx felbontása a vadkamerákban. Amennyiben elsősorban a jó minőségű fénykép a fontos, a készülékek egész skálája áll rendelkezésére, melyek magas felbontásban készítik a felvételeket. Amennyiben a szép felvételek a prioritása, 12 Mpx fényképek bőven megfelelnek ennek a célnak – az nem kívánt behatoló felismeréséhez elegendő.

HATÓ TÁVOLSÁG

Standard távolság, melyet érzékel 10-16 m között mozog, típustól függően. Kisebb terület megfigyeléséhez felesleges a hosszabb hatótávolság. Némely gyártó 25 m távolságot tüntet fel, viszont ilyen távolság esetén szinte lehetetlen a megfigyelt terület felismerése. Ebben az esetben megéri biztosra menni és figyelmen kívül hagyni a reklam fogásokat, melyek a hosszú hatótávolságot ígérik.

LÁTÓSZÖG

Ez a kritérium fontos a kint lévő vadkamerák esetében, melyek nagyobb területet megfigyelését szolgálják. A standard látószög 45° - minden rögzít a megszokott távolságban. Némely vadkamera széles látószöggel, 80° - 100° rendelkezik, melyek sokkal nagyobb területet képesek rögzíteni. Az ára a felvételek esetleges eltérése, éles felvételeket a vadkamerától számított 2 m belül készít.

FELVÉTEL RÖGZÍTÉSE

E kritérium esetén a vadkamerák nagyon eltérők. A gyártók sokszor versengenek, a lehető leggyorsabb rögzítésben, viszont standard felhasználás esetén elég a 0,5 – 1 másodperces rögzítés. A lassabb rögzítés kárára lehet, viszont a gyorsabb felesleges.

GSM MODUL

A GSM modul jelenléte, az utolsó időszakban, az egyik fő paraméter, mely megkülönbözteti a vadkamerákat, és egyben a legfontosabb is, melyen szükséges elgondolkozni. Szüksége van rendszeres üzentekre a vadkamerából? Szeretné az adott területet 100% megfigyelés alatt tartani? Illetve a vadkamerához rendszeresen hozzá fér, és a funkció csupán prevenció, ezért nem fontos a GSM modul funkció megfizetése? A GSM modul képes az On által meghatározott időben fényképet küldeni emailre, vagy mobil telefonjára. GSM nélkül csak a SD kártyáról tudja megnézni a képeket, a számítógépén. A GSM modul esetén plusz invesztíció a SIM kártya, adat hordozó funkcióval.

KIEGÉSZÍTŐ PARAMÉTEREK

Némely vadkamera ütőálló tulajdonságával, vízálló konstrukcióval, némely pedig kisebb méretével, mely könnyen elrejthető, büszkélkedhet. A nagyobb vadkamerák jobb minőségű vezérlő kijelzővel rendelkeznek. Fontos az energia fogyasztás: a nem igényes vadkamerák működéséhez 4 elem elég. A több funkcióval rendelkező vadkamerákhoz 12 db elemet is igényelhet.

Bárhogy is dönt, reméljük, elégedett lesz és eleget tesz igényeinek. Kérdések esetén szívesen segítünk e-mail címünkön!