A vadkamera álcázása - hogy rejtsük el?

Ekkor posztolva: ápr 25, 2018

Kategóriák: Cikkek

Az új és tapasztalt vadkamerák tulajdonosai is félnek drága vadkameráik eltulajdonításától. Ez érthető. Az erdőkben felbukkanó és tulajdon megvédésére szolgáló vadkamerák száma egyre nő, így a tolvajok száma is. Ezzel szemben a vadkamerák ára egyre csökken és nagyobb mennyiségben kaphatók a piacon. Hogyan védjük meg vadkameránkat? Álcázással.

Legfontosabb lépés, hogy csökkentsük az emberek számát, akik tudnak a vadkameráról. Senkinek ne mondja, hogy vadkamerát vásároljt és ne dicsekedjen vele a szociális hálózatokon. Az elhelyezése során is ügyeljen arra, hogy senki ne vegye észre – próbáljon olyan időpontot választani, mikor senki nincsen az erdőben, ill. üzletében a lehető legkisebb a forgalom, legyen az éjjel, vagy kora reggel. Ha nem fognak tudni a vadkameráról, kisebb az esélye annak, hogy valaki eltulajdonítja.

A MAGASBA

Az első tipp, hogy a vadkamerát próbálja nem a szem magasságába helyezni. Senkinek se tűnjön a szemébe, csillogás vagy a nem megfelelő hely megválasztása miatt. Vállaszon sűrű ágú fát, hogy a vadkamerát magasba tudja helyezni. A tolvajok így nem jutnak hozzá, viszont Ön sem. A vadkamera a magasban nehezebben érhető el, viszont elsősorban a biztonság a fontos. A jól elrejtett vadkamera az egyik dolog, a törött láb meg a másik. A magasságból szép, kivételes felvételeket készíthet a vadról. Amennyiben a vadkamerát otthon vagy üzletében helyezi el, válasszon árnyékos helyet, ill. a vadkamerát más tárgyak mögé is elrejtheti (ügyeljen arra, hogy a vadkamera helyesen működjön).

NEM KÍVÁNATOS PROFIL

A legtöbb vadkamera elsősorban a vad megfigyelésére szolgál, ezért bizonyos álcázással van ellátva, hogy egybe folyjon a környezettel. Miről árulkodik a készülék? A profil. A vadkamerák oldalsó része nem álcázott, így profilból egyértelmű miről van szó. Ezért használja ki a fa ágait, és ami még jobb, az öreg fa odúkat, mely tökéletes rejtek helyet biztosít a vadkamerának. Az oduba helyezhet leveleket, ágakat, amivel még a tapasztalt szem számára is gond lesz észre venni a vadkamerát. Amennyiben nem áll rendelkezésére egy odú, próbálkozzon természetes anyagok szétrakásával a készülék körül. Ügyeljen, hogy ne keltsen feltűnést az álcázás helyett.

HAMIS VADKAMERA

Közkedvelt trükk a természetben és az üzletekben is a makett vadkamerák, vagy egy régi, nem működő vadkamera elhelyezése. Az ilyen vadkamerát látható helyre kell tenni, hogy a megfigyelés hatását keltse. A tolvaj neki áll az olcsó másolatnak és nem fedi fel az eredeti vadkamerát, mely működik és felvételt készít róla. Megfelelő megoldás a hamis vadkamera szem magasságban való elhelyezése és a működő vadkamera elrejtése magasabb helyen. Ahogy látja, az elromlott vadkamera is jól jöhet és lehetőséget nyújthat a tolvaj leleplezéséhez.

KÉSZÍTSEN ÁLCÁZÁST

Amennyiben időt szentel rá, vagy a közelben nincsen megfelelő hely, ahová elrejtheti a készüléket, készítsen álcázást egyedül. Mindössze egy tűlevelű koszorú (lehet olcsó, mű is) és egy áttetsző akváriumokra alkalmas ragasztó szükséges hozzá. A koszorút nyírja apró ágakra és ragassza fel a vadkamerára. Vigyázzon, hogy ne okozzon kárt a mozgás érzékelőben és a vadkamera többi fontos része ne legyen eltakarva. Ennek a ragasztónak köszönhetően a vadkameráról le lehet majd venni a felragasztott ágakat.

Következő lehetőség a balzir kéreg. Nem szívja magába a vizet, könnyen kezelhető és nem hullik darabokra. A kéregnek köszönhetően a vadkamera egybe olvad a fával, így alacsonyabb helyre is teheti. A kérget törje szét kisebb darabokra, rakja szét és az áttetsző, akváriumra alkalmas ragasztóval ragassza fel a vadkamerára. A kérget ismét könnyen leszedheti.

A VADKAMERA ELREJTÉSE OTTHON ÉS AZ ÜZLETBEN

Természetesen az álcázás más, amennyiben az üzletében, magán területén vagy más helyen próbálja elrejteni, ahol nincsenek fák és természetes feltételek – mindenképp próbáljon találni egy sűrű bokrot, fát, hogy a vadkamera a lehető legjobb szolgáltatást nyújtsa. Amennyiben a házát szeretné megvédeni, emlékezzen, hogy a tolvajok a leggyakrabban a garázson keresztül próbálkoznak, ezért a vadkamerát is oda helyezze. A szerszámok közé könnyen elrejtheti. Ebben az esetben is fontos a magasság – létrával helyezze fel a vadkamerát, ahová a tolvajok létra nélkül nem érnek fel, így vadkamerája biztonságban lesz.

MINIATŰR VADKAMERÁK

Az egyik utolsó lehetőség a miniatűr vadkamera beszerzése. A készülék nagysága a legnagyobb előnye, melynek köszönhetően bárhová elhelyezhető, anélkül, hogy észlelhető legyen. E-shopunkban több miniatűr vadkamerát is találhat ForestCam TINY, ScoutGuard SG520 PRO és Bunaty Mini Full HD. Könnyen egybe folynak a környezettel és minőségük összehasonlítható a nagyobb vadkamerák minőségével. Problémát a kevesebb vezérlő gomb okozhat, ami nehezíti a készülék beállítását. Némely nagyobb vadkamera viszont jobban elrejthető mint a miniatűr, mivel a kisebb nem kínál teret az álcázásra (pl. a kéreg felragasztására).