5 tipp a jobb minőségű felvételek elkészítéséhez vadkamerájával a természetben

Ekkor posztolva: jan 3, 2018

Kategóriák: Cikkek

Vadkamerát vásárolt és örömmel nézi a szép természetben készített képeket. Lehet a vadkamerával már sikeresen együttműködik, de lehet, hogy a legjobb fényképre még vár. Az alábbi cikkben öt tippet mutatunk be, melyek segíthetnek a jobb felvételek és értékes fényképek elkészítéséhez.

NE IRÁNYÍTSA A NAP FELÉ

A vadkamerák érzékenyek a melegre és a mozgásra. Ezért rossz ötlet a készüléket a legnagyobb hőforrásnak kitenni, a Napnak. Biztosan nem szeretne nagy örömmel a készülék elé ülni és olyan felvételeket nézni, melyeken semmi sem látható. A vadkamera Nappal szembeni elhelyezése a hő változását eredményezi. A szél hatására a fa ágak mozognak, ami alapján a vadkamera azt hiszi majd, hogy emberi mozgást érzékel. Az SD kártya kapacitása nem végtelen, ezért nem ajánlatos a felesleges és sikertelen fényképek készítése.

Tanács? Amennyiben lehetséges, a vadkamerát észak felé fordítsa. A szoláris panel használata esetében, csak a panel nézzen a Nap felé, esetleg próbáljon jobb feltételeket biztosítani (levelek átrakása, megfelelő védéssel).

VÉDEKEZZEN A KÁR OKOZÁS ELLEN

Ahogy már említettük, a vadkamera nem kis invesztíció, ezért a megfelelő módon kell megvédeni, főként amennyiben a kinti környezetben van elhelyezve, felügyelet nélkül. A magyarországi erdőkben a vadkamerák száma jelentősen megnőtt, így az ellenfeleink száma is növekszik. Sosem lehet tudni, mire akad rá a vadkamera. Annak ellenére, hogy a vadkamera ellenálló készülék, nem bír ki mindent. A fém doboz, vagy legalább a zár megvásárlása megoldást jelenthet. Ideális mindkét védő eszköz megvásárlása. Elviszi a tolvajok kedvét és meggátolja a vadkamera károsítását.

A következő tipp, a vadkamera kellő magasságba való elhelyezése, úgy hogy ne legyen szem magasságba. Egyben remek kilátást is nyerhet vele. Minden esetre segít az álcázásban. Találjon időt a védelemre.

HAGYJA A KAMERÁT

Az egyik legnagyobb hiba, melyet a természet kedvelők elkövetnek, hogy a kamerát gyakran és rendszeresen ellenőrzik. Értelem szerű, hogy látni szeretné, mit rögzített a vadkamera, viszont jelentéktelen. Rendszeres útja elriasztja a vadat, amely az adott területet, biztonsága megvédése érdekében, el fogja kerülni. Egyrészt a biztonsága és egyrészt a szagok miatt. Álljon ellen a csábításnak és ellenőrizze a vadkamerát rendszertelenül és a lehető legritkábban. Az állatok, amelyeket rögzíteni kíván, általában félénkek, és a stressz hosszú távon elriasztja őket vadkamerája közelségéből.

NE SPÓROLJON AZ ELEMMEL

A kinti vadkamerák elemein nem érdemes spórolni. Nagy különbség van a benti és a kinti vadkamerák között. A hőmérséklet kiszámíthatatlan, és készüléke hosszabb ideig is felügyelet nélkül maradhat. Pár forint, melyet az olcsóbb elemmel megspórol, lehetséges hogy majd új vadkamerára kell hogy fordítsa. A lithium elemek kétszer tovább bírnak ki mint az alkáli elemek, valamint az extrém hőmérsékleteket is jobban bírják.

LEHETSÉGES LOKÁCIÓK

A lokáció a minden. A sikeres vadról készített felvételekre való vadászat a megfelelő terület megleléséről szól és a vadkamera elhelyezéséről. A legjobb vadkamera is felesleges, ha nem a megfelelő helyen van, melyen szinte lehetetlen valamit is rögzíteni. Nézzen utána a legjobb helyeknek, adjon a tapasztaltabbak tanácsára, rengetek fórum áll rendelkezésére. Mérlegelje az évszakot és a táplálék forrását, víz forrásokat és más pontokat, ahol a vad felbukkanhat.

Előfordulhat, hogy a felvételek csalódást okoznak, ezesetben ne habozzon megváltoztatni a megfigyelt területet. A türelem sikert hozhat, viszont ha hosszú távon nem sikeres a rögzítés, ne maradjon a területen. Főként, ha biztos abban, hogy jobb területre bukkant. Figyeljen megérzéseire és józan gondolkozására, általában megéri.